7 zajímavostí ze světa ořechů

Věděli jste, že arašídy patří do luštěnin nebo že pistácie dozrávají v hroznech? Přestože ořechy patří mezi běžné potraviny, našli jsme o nich spoustu zajímavých faktů, které možná neznáte. Pojďme se na některé z nich podívat.

Není ořech jako ořech

Označení “ořech” používáme pro spoustu plodin, ale ne všechny skutečně do ořechů patří. Botanický ořech je definován jako jednosemenný suchý nepukavý plod a patří sem například lískové či vlašské ořechy. Na rozdíl od arašídů známých jako burské oříšky, které se řadí do luštěnin, protože se při dozrávání sami otevírají. Další výjimkou jsou mandle a kešu. Jedná se o semena uzavřená v semenném plášti nebo dužině plodu.

Ořechy nejsou ovoce ani zelenina

A co tedy? Ořechy patří do rozmanité skupiny nepukavých suchých plodů, která se vyznačuje tvrdým oplodím. Nemají žádnou dužinou a po dozrání obsahují minimum vody.

Para ořechy padají v Amazonii sběračům pod nohy

Para ořechy jsou semena juvie ztepilé, vysokého stromu, který roste divoce v deštných pralesích Jižní Ameriky. Domorodí sběrači vybírají semena ze spadaných dřevnatých tobolek. Para ořechy se jmenují podle brazilského státu Pará, odkud se vyvážejí do Evropy.

Gigantický kešu strom velký jako fotbalové hřiště

Největší kešu strom na světě je starší než 100 let a nachází se na pláži Pirangi do Norte v Brazílii a rozkládá se na neuvěřitelné ploše 8500 m2. Oproti jiným stromů se rozrůstá výhradně do šířky, což je dáno genetickou mutací, která umožňuje větvím stromu založit nové kořeny, kdykoli se dotknou země.

Pistácie dozrávají v hroznech

Řečík pistáciový vyplodí za sezónu až 200 kilogramů pistácií. Oříšky dozrávají v takzvaných latách, které připomínají hrozen vína. Uvnitř tvrdé schránky se nachází typicky nazelenalý oříšek. Svou zelenou barvu získává ze stejného pigmentu jako špenát. 

Největší jedlík arašídového "másla" 

Guinessův rekord v konzumaci arašídového "másla" drží Andre Ortolf z Německa, který 17. listopadu 2017 dokázal sníst 378 g za 1 minutu. Arašídové krémy se těší velké oblibě předším v amerických kuchyních, ale v posledních letech se zabydlují i jinde po světě. Arašídy jsou plody podzemnice olejné a tvoří 2/3 veškeré spotřeby ořechů.

Namáčení ořechů je důležité

Tím, že namočíte ořechy přes noc do vlažné vody, zlepšíte jejich výživové hodnoty. Máčení totiž aktivuje proces klíčení, který zvyšuje množství vitamínů, minerálů a enzymů. Máčení zároveň ničí počáteční zárodky plísní.

7 zajímavostí ze světa ořechů
Vytvořeno10.01.2021