Adam Matějka: Baví mě pozorovat, jak naše produkty získávají světový nádech

Vytvořeno10.02.2021

 


Adam před rokem vozil hotelové hosty a dělal osobního řidiče VIPkám. S příchodem koronavirové krize zmizeli turisti, herci i zpěváci a Adam si musel hledat nové zaměstnání. Nečekaná situace ho zavedla až do Big Boye, kde se naučil, co obnáší práce skladníka. V současné době šéfuje provozu ve skladu, stará se o vozový park a kolegům zlepšuje náladu svým osobitým humorem.

Adame, jak vypadá tvůj typický pracovní den?

Aktuálně je to tak, že v sedm ráno přijdu do skladu, kde jsem tou dobou sám. Mám své pravidelné úkoly, ale mimoto musím reagovat na aktuální požadavky výroby. Kvůli mně se výroba nesmí zastavit, to by byl problém. Potom přijdou do práce Viktor a Daniel a já se vrhám na svoje administrativní resty.

Viktor a Daniel jsou tví spolupracovníci ve skladu. Co po nich vyžaduješ, aby to mezi vámi neskřípalo?

Zakládám si na čistotě, a tím mám na mysli jak čistotu těla, tak čistotu ve skladu. Potom by měli být samostatní a mít skladnické myšlení. I já se ho musel naučit, protože jsem tuhle práci nikdy předtím nedělal. Odkoukával jsem a učil se od svého nadřízeného Ivana, kterého považuji za mistra skladu. Jak jsem zjistil, tahle práce práce vyžaduje dost organizace a taky trochu kreativity, ale jinak je to rutina.

Co přesně znamená skladnické myšlení?

Náš sklad má okolo 300 m2, kvantita surovin, výrobků a obalových materiálů roste a začíná nám být těsno. Proto je pro naši práci důležité co nejefektivněji zaplnit každé volné místo. Je to jako hrát Teris.

Pořádek ve skladu je základ. Podepsal by ses pod to?

Samozřejmě podepsal. Je to druhá část skladnické práce, kterou jsem se tady naučil. Kromě skladnického myšlení je to i neustálé uklízení. Hodně mi záleží i na komunikaci a dobrých vztazích jak mezi lidmi ve skladu, tak i s výrobou a expedicí. Je důležité nejen dobře informovat ostatní, ale i umět se správně zeptat a dostal informace potřebné pro bezproblémové fungování skladu.

A jak si buduješ loajalitu a respekt u svých lidí v týmu?

Nechodím kolem horké kaše a vždy říkám, co si myslím, byť by to mělo být i trochu ostřejší. Také dbám na potřeby svých kolegů a starám se o to, aby byli spokojení. No a v neposlední řadě se snažím, abychom společné ochutnávali suroviny, které k nám dorazí. Možná to zní jako nadsázka, ale je to moment, který náš tým skvěle stmeluje.

Je pravda, že u tebe ve skladu můžeme ochutnat spoustu dobrot, namátkou oříšky z Ameriky, čokolády z Belgie nebo kokos z Vietnamu. Je pro tebe důležité, s jakým zbožím pracuješ?

Ano, je. Baví mě pozorovat, jak náš produkt získává světový nádech díky prémiovým surovinám. Představuju si, jak plody dozrávají na plantážích, sklízí se do pytlů a pak za mnou cestují 4000 kilometrů.

Za poslední rok, rok a půl firma meziročně zdvojnásobila svůj obrat. Co to pro tvoji práci znamenalo? Jak jsi se s tím musel popasovat?

Před půl rokem, když jsem do Big Boye nastoupil, jsme připravovali pro výrobu denně třičtvrtě tuny surovin, dneska je to více než 2 tuny. To znamená, že se významně zvýšil objem materiálu, se kterým musíme manipulovat. Je to větší fyzická ale i psychická zátěž, protože existujeme pořád ve stejně velkém skladu.

V práci si zlepšuješ náladu tím, že se snažíš potěšit a pobavit své kolegy. Jak o sebe pečuješ ve svém volném čase?

Když přijdu domu, tak si natáhnu nohy na gauč, dám si dobré jídlo a pustím si nějaký seriál na Netflixu, třeba Vikingy.

A dáš si k tomu nějakého Big Boye?

Jasně, White Brownie, ten je úplně nejlepší.