Ivan Lyubenko: V Big Boyi je každý den jiný a tak to mám rád

V průběhu studia informatiky zjistil, že ho počítače ani sedavé povolání nenaplňují. Po úspěšném absolvování vysoké školy začal podnikat ve stavebnictví, což mu vydrželo až do minulého roku, než se musel svého byznysu vzdát kvůli korona krizi. Nakonec ho cesta zavedla do Big Boye, kde pracuje na pozici vedoucího skladu a expedice. 

Ivane, proč jsi se rozhodl pracovat v úplně jiném oboru, než který jsi vystudoval?

Zjistil jsem, že nechci sedět deset hodin za kompem, ani celý den pracovat jen manuálně. Baví mě být v pohybu. Mám rád adrenalin, když se věci sami vyvíjí a já na ně musím reagovat. V Big Boyi je každý den jiný, žádný stereotyp, a tak to mám rád. 

Co vše pozice vedoucího skladu obnáší?

Starám se o skladové hospodářství, plánuju objednávky a komunikuju s dodavateli. Jednoduše musím zajistit, abychom měli skladem všechny suroviny, které budeme podle výrobního plánu potřebovat. Držím sklad v chodu, aby nám nikde nic nechybělo. Adrenalin přichází ve chvíli, kdy se změní výrobní plán a já na to musím okamžitě reagovat. 

Za jak dlouho dostaneš požadované suroviny do Big Boye?

Rychlost, jakou jsme schopni na změnu zareagovat, záleží především na dodavateli. Někteří mají větší skladové zásoby a jsou schopni nám zboží dodat během dne. Pak jsou dodavatelé, kteří zajišťují suroviny mimo EU a u nich je dodací lhůta třeba i měsíc. Někdy se stává, že se plán změní i během dne a musíme se s tím nějak poprat. Když si věříme a víme, co máme dělat, dá se vše stihnout. Cílem ale je, aby se nám to moc často nestávalo. 

Jak dlouho leží suroviny ve skladu? 

Většina surovin se u nás neohřeje déle než čtrnáct dní. Musíme je co nejefektivněji točit kvůli cash flow a taky kvůli místu, kterého nemáme nazbyt. 

Co je pro tebe při výběru nových surovin důležité? 

Obecně platí, že balancujeme mezi kvalitou, cenou a termínem dodání. Ale u surovin, jako jsou třeba oříšky nebo čokolády, je rozhodující prvotřídní kvalita, za kterou si rádi připlatíme. Víme, že z nich vznikne prémiový finální produkt. 

Na jaké surovině si nejvíc ujíždíš?

Chodím na kešu, ty mi chutnají nejvíc.  

Co je pro tebe v práci největší výzva?

Nejtěžší je ustát rychlý růst. Máme spoustu nových procesů, které se potřebujeme správně naučit, což vyžaduje čas. 

Jak se změnil sklad během posledního roku?

Když jsem do Big Boye přišel, ve skladu stály palety na zemi, mezi nimi vedly úzké uličky a dalo se tam sotva projít. Občas jsem nevěděl, kde a co máme. Proto vznikl nový regálový systém, který stále vylepšujeme. 

Korona krize ovlivnila společnosti napříč všemi obory. Jak zasáhla ten tvůj?

Řeším hlavně nedostatek obalového materiálu. Termíny dodání se extrémně prodloužily a nezaleží na tom, jestli odebíráme z Česka nebo z ciziny. Kvůli nárůstu online trhu se zásadně zvětšila poptávka po krabicích, je nedostatek papíru, plastu a vše se zdražuje. Například na plastové dózy čekáme tři měsíce. Musím se s tím nějakým způsobem popasovat a předvídat, jaké budou trendy na dlouho dopředu. 

Jaké bys v Big Boyi zavedl IT technologie? 

Změny, které teď v Big Boyi probíhají, se mi líbí. Myslím si, že hodně pomůžou firemní kultuře a struktuře celé firmy. Osobně mám nějaké plány na zlepšení evidence a digitalizace skladu. 

Představ si, že by Big Boy vyráběl ořechové krémy ve středověku. Jak by to asi vypadalo?

Potřebovali bychom asi hodně koní a lodí, které by nám vozili oříšky z celého světa. Posílali bychom objednávky poštovními holuby. Museli bychom plánovat výrobu tak na půl roku dopředu a nic neměnit. Oříšky bychom uskladnili někde v chladu a pak je zpracovávali na kamenných mlýnech. Byla by to fuška. 

Co na dnešek plánuješ, když je tak hezky?

Uvidím, v kolik skončím, a podle toho si něco naplánuju. Mám rád sporty, moje srdcovka je fotbal. Momentálně mi nezbývá moc času, abych se mu věnoval, jak bych chtěl. 

A dáš si dneska nějakého Big Boye? Jakého máš nejradši?

Moje klasika je White Brownie a Crispy Pecan. Teď se k nim čerstvě přidala i Jarmillka.  

A jak si na nich pochutnáváš?

Lžička stačí. Respektive lžička nikdy nestačí. 

Ivan Lyubenko: V Big Boyi je každý den jiný a tak to mám rád
Vytvořeno24.06.2021