Šachovnice – kynutý koláč s jablky

Recepty z jablek jsou sázka na jistotu. Jablečný koláč Šachovnice v sobě snoubí sladkou a kyselou chuť vyladěnou arašídovým máslem. Snadno si ho připravíš, nádherně vypadá a skvěle chutná…Dlouho neotálej a pusť se do něj! Za recept děkujeme @marzicake.

INGREDIENCE

Kynuté těsto

  • 1/4 l mléka
  • 4,2 g čerstvého droždí
  • 60 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 140 g másla
  • šťáva a kůra z 1/2 citrónu
  • 210 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce rumu

Na potření

  • 1 rozšlehané vejce a 2 lžíce smetany

Náplň

Na posyp

  • 2 hrsti žmolenky (1 díl moučkový cukr a 1/2 dílu polohrubé mouky. 1 lžíce změklého sádla)
  • skořice
  • 1 lžíce moučkového cukru (na posyp po upečení)

POSTUP RECEPTU

  1. Žloutky, cukry a máslo utřeme. Poté přidáme vlažné mléko, sůl, droždí, rum a citrón. Vše promícháme. Nakonec zapracujeme obě mouky.

  2. Těsto necháme minimálně hodinu kynout. Následně rozdělíme na 2 části a obě vytvarujeme na plech s pečicím papírem do obdélníku.

  3. Oba koláče potřeme rozšlehaným vejcem se smetanou. Koláče potřeme arašídovou pastou.

    Jablka rokrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky, které skládáme na těsto do šachovnice. Posypeme žmolenkou a případně i skořicí.
  4. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 165 °C do světlého zhnědnutí. Po upečení jemně pocukrujte.

Šachovnice – kynutý koláč s jablky
Šachovnice – kynutý koláč s jablky
Šachovnice – kynutý koláč s jablky
Vytvořeno07.02.2022
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies