Vlastnoruční ořechové dárky pod stromeček

Vytvořeno08.01.2021

Nevíte co darovat rodině nebo přátelům k Vánocům? Vyrobte jim pochoutku, která je 100% potěší. Vlastnoruční vánoční dárky se hodí pro každého. Můžete jimi obdarovat své blízké, sousedy nebo učitelky ve škole. Vybrat vánoční dárky letos nebude zas takový oříšek…

Křupavá ořechová granola

Tento recept bez lepku a mléka potěší milovníky ořechů a čokolády. Granola je ideální ke snídani, jako dezert nebo kdykoli máte chuť na nějakou dobrotu!

Zdroj: https://themindfulhapa.com/chunky-grain-free-granola-recipe-gf-df/

Ingredience:

  • ½ šálku pekanových ořechů
  • ½ šálku vlašských ořechů
  • ½ šálku kešu ořechů
  • ½ šálku mandlí
  • ½ šálku slunečnicových semen
  • ½ šálku dýňových semen
  • ½ šálku neslazených kokosových hoblin
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • ¼ šálku kešu nebo mandlového krému
  • ⅓ šálku kokosového cukru
  • ¼ šálku vody
  • 1 tabulka tmavé čokolády nasekané nahrubo
  • ½ lžičky vanilky nebo vanilkové esence
  • ¼ lžičky soli

Postup:

V kuchyňském robotu smíchejte ořechy, semínka a kokosové hobliny. Mixujte jen krátce (4 až 5 pulzů), aby ve směsi zůstaly větší kousky. 

Do pánve vlijte vodu a přidejte kokosový cukr, ořechové krémy a olej. Prohřívejte na středním plameni. Až se směs spojí, stáhněte ji z tepla. Přidejte vanilku a nasekané kousky čokolády a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. 

Ve velké míse pečlivě promíchejte smíchejte suché přísady s čokoládovou směsí. Posypte solí a znovu promíchejte. 

Granolu rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 45 minut na 135 c. Po vychladnutí rozdrobte na menší kousky.

Čokoládové ovesné tyčinky s datlemi a kešu oříšky

Čokoládové tyčinky jsou překvapivě snadné a neskutečně dobré. Dodají tělu potřebné živiny i energii a ještě si na nich pochutnáte.

Zdroj: https://thefeedfeed.com/plentysweet200/vegan-chocolate-oat-bars-with-dates-and-cashews 

Ingredience

Ovesná vrstva

  • 1/2 šálku měkkých datlí*
  • 2 lžíce kešu krému
  • 3/4 šálku ovesných vloček
  • 1/4 šálku sušeného kokosu
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1/4 šálku mléka (může být i rostlinné)

Čokoládová vrstva

 

Postup: 

Na ořechovou-ovesnou vrstvu v kuchyňském robotu smíchejte datle, kešu krém, ovesné vločky, kokos a kakao. Přidejte po lžících mléko, dokud se těsto nepřestane lepit. 

Těsto rovnoměrně rozložte do pekáčku vyloženým pečicím papírem a nechte zmrazit na 5-10 minut. 

V malé misce smíchejte čokoládu a kešu krém a zahřejte v mikrovlnce zhruba na 30 vteřin, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté směs nalijte do formy na ovesné těsto, ozdobte kešu ořechy a kokosem a nechte znovu zmrazit. Pak už jen nakrájejte a zabalte.

*Pokud datle nejsou příliš měkké, namočte je na deset minut do misky s horkou vodou. Poté je vyjměte a osušte.

Raw skořicové kuličky

Tato lahodná pochoutka je plná zdravých tuků a bílkovin a svou chutí připomíná oblíbené skořicové rolky.

Zdroj: https://nyssaskitchen.com/no-bake-cinnamon-roll-energy-bites/

Ingredience:

  • 6 velkých měkkých datlí*
  • 1 šálek kešu ořechů
  • 1/4 šálku mandlového krému
  • 1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Na obalení

  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 1 1/2 lžíce kokosového cukru
  • 1 čajová lžička skořice

Postup:

Všechny přísady přidejte do kuchyňského robotu a zpracujte, dokud se nespojí a nevytvoří lepkavé těsto. Nepřehánějte to, aby směs zůstala trochu křupavá. 

Pomocí lžíce vykrajujte stejné porce a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Rukou vytvarujte hladké kuličky, které podle chuti obalte v kokosu, kokosovém cukru nebo skořici a vraťte zpět na plech. 

Kuličky přesuňte na 30 minut do mrazničky, aby ztuhly. Uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě. V lednici vydrží týden, v mrazničce až 2 měsíce.

*Pokud datle nejsou příliš měkké, namočte je na deset minut do misky s horkou vodou. Poté je vyjměte a osušte.

Karamelový popcorn se skořicí

Jednoduchý karamelový popcorn s ořechy a javorovým sirupem připravíte opravdu snadno. Nebojte se experimentovat a použijte různé druhy ořechů či ořechových krémů. 

Zdroj: https://cookieandkate.com/healthy-maple-caramel-popcorn/

Ingredience:

  • 6 šálků popcornu (nesoleného)
  • ¾ šálku nahrubo nasekaných ořechů
  • ½ šálku pravého javorového sirupu
  • 3 lžíce ořechového krému dle výběru (arašídový, mandlový, kešu aj.)
  • 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ čajová lžička mořské soli
  • ¼ čajová lžička skořice a další k posypání

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C a plech vyložte pečicím papírem.

V rendlíku přiveďte pozvolna javorový sirup k varu a povařte 2 minuty. Dávejte pozor, aby se sirup nepřipálil. Odstavte z ohně a přidejte ořechový krém, vanilkový extrakt, sůl a skořici. Šlehejte, dokud nebude směs dobře promíchaná. 

V míse smíchejte připravený popcorn s nahrubo nasekanými ořechy a pokapejte javorovou směsí. Důkladně promíchejte.

Rozprostřete ochucený popcorn v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 7 minut.  

Vyjměte z trouby a posypte skořicí a solí podle chuti. (Pokud jste použili slaný popcorn, už nedosolujte.)