Vše, co byste měli vědět o MANDLOVÉM "MÁSLE"

Vytvořeno08.01.2021

Mandlové krémy se v posledních letech těší velké oblibě nejen mezi nadšenci fitness, ale i jako skvělá oříšková alternativa pro lidi s alergií na arašídy, nebo pro ty, kteří prostě milují chuť mandlí.

Mandlové krémy se vyrábí z mletých pražených mandlí a mají mnoho zdravotních benefitů jako celé mandle. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Mandlové “máslo” patří mezi univerzální potraviny, které se hodí například jako pomazánka do sendvičů, přísada do smoothies, müsli či snídaňových kaší, jako dip pro čerstvé ovoce či zeleninu, do omáček v asijském stylu a do mnoha sladkých i slaných receptů.

TIP: Recept na Fit cuketový chlebík s mandlovým máslem

Mandlové “máslo” udržuje zdravý trávicí systém

Mandle zvyšují počet prospěšných bakterií v zažívacím traktu. Přispívají k tvorbě butyrátu, který zajišťuje bariérovou funkci střeva v obraně před patogeny a snižuje zánět v zažívacím traktu. Vláknina a probiotika obsažená v mandlích „krmí“ trávicí bakterie, což vede ke zdravé mikroflóře, která má významný vliv na zdraví celého těla.

Mandle přirozeně podporuje zdraví pokožky

Již čtvrtina hrnečku mandlí poskytuje 40 % doporučeného denního příjmu vitamínu E, který udržuje pokožku zdravou a pružnou. (Mandlové “máslo” je koncentrovanější a poskytuje více živin ve srovnání se stejným množstvím syrových mandlí.) Vitamín E chrání pokožku před volnými radikály, UV zářením, oxidačním stresem a zároveň pomáhá hojení ran. Může také pomoci s příznaky psoriázy, atopické dermatitidy nebo syndromu žlutých nehtů.

Skvělá volba, když potřebujete snížit hmotnost a cholesterol

Přestože mandle mají vysokou kalorickou hodnotu, pomáhají s udržením a snížením hmotnosti. Vysoký obsah bílkovin, vlákniny a a polynenasycených tuků potlačuje chuť k jídlu, snižuje pocit hladu a pomáhá udržovat svaly ve formě. Jestliže si přidáte pár mandlí nebo lžičku mandlového krému do snídaně či svačinky, zajistíte si, že vás nebude přepadat vlčí hlad a budete se cítit sytí.

Prevence srdečních chorob

Mandlové máslo obsahuje řadu živin, které pomáhají zlepšit zdraví srdce a snižují riziko srdečních onemocnění. Například mononenasycené mastné kyseliny příznivě regulují hladinu “špatného” a dobrého “cholesterolu v krvi, omega-3 mastné kyseliny předchází nepravidelným srdečním rytmům, vitamín E pomáhá správnému proudění krve a L-arginin zpevňuje žilní stěny.

Přírodní zdroj antioxidantů

Nejen vitamín E, ale i flavonoidy a polyfenoly v mandlích jsou silnými antioxidanty. Co to znamená? Tyto látky chrání tělo před oxidativním procesem a bojují se škodlivými volnými radikály způsobujícími řadu onemocnění. Antioxidanty také posilují imunitní systém.